Fotobehang plakken

  • Misschien staat jouw antwoord hieronder beschreven?

    Mocht dat niet het geval zijn, neem dan contact op met onze klantenservice.
    Mail naar klantenservice@posters.be of bel 0031 (0)226 331 339

In een handomdraai geef je met fotobehang sfeer aan een ruimte. Bij Posters.nl vind je behang voor de woon-, slaap- en kinderkamer. Ook voor zakelijke ruimtes zoals je (thuis)kantoor of wachtruimte ben je hier aan het juiste adres. In dit blog krijg je uitleg over het bevestigen van je fotobehang. Neem het stappenplan door en ga aan de slag. 

Wij zijn erg benieuwd naar het eindresultaat! Deel een foto van je aankoop in je interieur op Instagram met #postersnl en tag ons in het bericht met @posters.nl. Wie weet win jij je aankoopbedrag terug!

Vlies fotobehang
Zo hang je vlies fotobehang op

Je weet het zeker! Die ene muur in je huis moet nét even iets meer opvallen dan alle andere. Op deze manier kun je de muur laten spreken en springt hij er straks helemaal uit! Een redelijk makkelijke manier om dit aan te pakken is het gebruik van vliesbehang. Om ervoor te zorgen dat de muur precies wordt zoals je wilt, moet je een aantal stappen doorlopen. Gelukkig is het niet heel moeilijk, vliesbehang is namelijk het gemakkelijkste behang om mee te werken. Wij vertellen in dit artikel stap voor stap hoe jij het best je muur kunt behangen met vliesbehang.

Om het jezelf makkelijk te maken is het handig om eerst alle benodigdheden klaar te leggen zodat je er makkelijk bij kunt wanneer je ze nodig hebt. Controleer het behang voor je begint en leg de banen op de juiste volgorde.
Heb je het behang gecontroleerd? Dan gaan we beginnen! Volg de stappen hieronder en start met behangen. Succes!

1. Voorbereiding van het oppervlak
Voor het vliesbehang wordt aangebracht, moet het oppervlak glad, droog, roest-, stof- en vetvrij zijn. Eventuele scheuren en gaten moeten worden opgevuld.
Tip: Zorg dat je met een witte ondergrond werkt als je wit of licht vliesbehang gebruikt.
Verwijder de kapjes van stopcontacten of schakelaars. Zorg dat de stroom is uitgeschakeld voordat je dit doet.

2. Richtlijnen tekenen
Omdat veel muren geen perfecte rechte hoeken hebben, raden wij aan het behang vanuit het midden van de muur te plakken (vel 4). Om de positie van het eerste vel te bepalen, trek je met potlood een verticale en horizontale richtlijn op de muur. Dit kun je doen met behulp van een waterpas en een schietlood. Teken de lijnen niet te dik, anders schijnen ze mogelijk door het behang heen.

3. Behangplaksel
Gebruik behangplaksel voor vliesbehang dat in de standaard groothandels verkrijgbaar is (denk bijvoorbeeld aan Perfax of Bison). Volg de gebruiksaanwijzing van de lijm. Breng de lijm vervolgens gelijkmatig op de muur aan.
Let op: Hang het behang op zonder inweektijd.
Tip: Is de muur die je wilt behangen net gestuct? Gebruik dan een voorstrijkmiddel. Een net gestucte muur heeft namelijk een zuigende werking. Wanneer je het behang dan op de muur plakt, zuigt de muur het plaksel op en blijft het behang niet plakken. Voorstrijkmiddel voorkomt dit. Voorstrijkmiddel wordt bij de standaard groothandels verkocht en de gebruiksaanwijzing is op de verpakking te vinden.

4. Het plakken van de panelen
Druk het paneel met een zachte en schone kwast, roller of droge doek aan op de muur. Werk van boven naar beneden en van het midden naar de randen zodat de lucht vanuit het midden naar buiten wordt geduwd. Hang vervolgens de panelen 6, 2 en 8 op en hang daarna de panelen 3, 5, 1 en 7 op hun plaats.
Let op: Laat de panelen niet overlappen. Haal overtollig plaksel direct weg met een vochtige spons of doek. Kleine luchtbellen hoef je niet te verwijderen, deze gaan vanzelf weg wanneer de lijm is gedroogd.
Behang over stopcontacten of schakelaars heen. Dit gedeelte snijd je later uit met een mesje of knip je weg met een behangschaar. Vervolgens plaats je het kapje eroverheen. Het behang zier er dan strak en netjes uit.
Het meeste fotobehang bestaat uit 8 panelen, daarom bespreken we die hier. Het zou natuurlijk kunnen dat jouw fotobehang uit een ander aantal banen bestaat, maar het principe blijft hetzelfde.

5. De randen bijsnijden
Haal overtollig behang zorgvuldig weg met een stanleymes, tapijtmes of een behangschaar. Nog nat behang kun je beter knippen, als het iets is opgedroogd kun je beter snijden. Bij het snijden van behang wordt je mesje snel bot, een breekmesje is daarom heel handig.

6. Drogen
De droogtijd van het behang is vrij lang, denk hierbij aan gemiddeld een week. Als het behang te snel droogt kunnen randen loslaten. Het plakken van het behang moet daarom worden uitgevoerd bij een kamertemperatuur van ongeveer 20°C. In de winter moet de kamer matig worden verwarmd. Houd de deuren en ramen gesloten om tocht te voorkomen.

De muur is nu helemaal behangen! Het fijne aan vliesbehang is dat je niet de banen hoeft in te smeren met lijm, maar dat je het direct op de muur smeert. Verder kun je de panelen nog gemakkelijk schuiven na het plakken (wanneer de lijm nog niet droog is) en is het vrij stevig waardoor het niet snel scheurt. De enige uitdaging kan zijn om het patroon netjes op elkaar te laten aansluiten.

Vlies fotobehang ophangen

Papier fotobehang
Stap voor stap behanginstructie voor papierbehang

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt en weet je welk behang je op de muur wilt. Maar dan is het tijd om te gaan behangen. Heb je het al jaren niet gedaan of ga je het voor het eerst doen? Dan zijn wij er om je te helpen en ziet je muur er straks precies uit zoals je in gedachten had. In deze blog vertellen we hoe je het beste kunt behangen, geven we tips en laten we zien waar je op moet letten.

Om het jezelf makkelijk te maken is het handig om eerst alle benodigdheden klaar te leggen zodat je er makkelijk bij kunt wanneer je ze nodig hebt. Controleer het behang voor je begint en leg de banen op de juiste volgorde. Voor het behangen van papierbehang gebruik je bij voorkeur een behangtafel.
Heb je het behang gecontroleerd? Dan gaan we beginnen! Volg de stappen hieronder en start met behangen. Succes!

1. Voorbereiding van het oppervlak

Voor het papierbehang wordt aangebracht op de muur, moet het oppervlak schoon, glad en vetvrij zijn. Verder moet oud behang en verf op oliebasis worden verwijderd en gaten en scheuren moeten worden opgevuld. Voor een optimale droging moet de ondergrond vocht kunnen opnemen.
Tip: Als de muur die je wilt behangen veel kleurverschillen bevat, raden we aan om deze muur eerst te schilderen. Dit geldt ook als de muur een felle kleur heeft en je licht/wit behang gebruikt. Zo voorkom je dat je straks de kleurverschillen of de oude kleur door het behang heen ziet.
Als er stopcontacten of schakelaars op de muur zijn bevestigd, verwijder je de afdekplaat of schakelaar. Zorg dat de stroom is uitgeschakeld voordat je dit doet.

2. Richtlijnen tekenen

Omdat veel muren geen perfecte rechte hoeken hebben, raden wij aan om het papier vanuit het midden van de muur te plakken. Om dit correct te doen, heb je een horizontale en verticale richtlijn nodig. Teken deze rechtstreeks op de muur met potlood. Dit kun je doen met behulp van een waterpas en een schietlood. Teken de lijnen niet te dik, anders schijnen ze mogelijk door het behang heen.

3. Behangplaksel

Gebruik, als er geen lijm wordt meegeleverd, behangplaksel dat in de standaard groothandels verkrijgbaar is (denk bijvoorbeeld aan Perfax of Bison). Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Tip: Is de muur die je wilt behangen net gestuct? Gebruik dan een voorstrijkmiddel. Een net gestucte muur heeft namelijk een zuigende werking. Wanneer je het behang dan op de muur plakt zuigt de muur het plaksel op en blijft het behang niet plakken. Voorstrijkmiddel voorkomt dit. Voorstrijkmiddel wordt bij de standaard groothandels verkocht en de gebruiksaanwijzing is op de verpakking te vinden.

4. Het plakken van de vellen

Bij papierbehang is het belangrijk dat je het behang insmeert met de lijm, niet de muur, vandaar de behangtafel. Neem paneel 4 en breng het plaksel zorgvuldig en met gelijkmatige streken aan. Let extra goed op de randen.
Let op: Laat het plaksel op alle panelen vijf minuten intrekken en leg de geplakte panelen niet op elkaar.
Als er stopcontacten of schakelaars in het stuk muur zitten wat je behangt, behang hier dan overheen. Op een later moment kun je dit gedeelte uitsnijden met een mesje of een gaatje maken en het behang wegknippen met een behangschaar. Hier kun je het kapje weer overheen plaatsen en het behang ziet er dan strak en netjes uit.
Het meeste fotobehang bestaat uit 8 panelen, daarom bespreken we die hier. Het zou natuurlijk kunnen dat jouw fotobehang uit een ander aantal banen bestaat, maar het principe blijft hetzelfde.

5. Ophangen

Plak paneel 4 langs de richtlijn op de muur en druk in slagen van boven naar beneden tot het vlak is en de lucht vanuit het midden naar buiten wordt geduwd. Hang vervolgens de vellen 6, 2 en 8 op en hang daarna de panelen 3, 5, 1 en 7 op hun plaats. Let op: Laat de panelen 2-3 mm met elkaar overlappen.

6. Drogen

Om naden aan de verbindingsranden of het scheuren van het papier te voorkomen, moet het papier langzaam drogen. Daarbij is een kamertemperatuur van ongeveer 18-20°C ideaal. Probeer daarbij tocht door de kamer te vermijden. Probeer het proces niet te versnellen door de deur open te zetten en gebruik in de winter een matige verwarming. Het duurt een aantal dagen, afhankelijk van de temperatuur, voordat het behang goed droog is.

7. De randen bijsnijden

Als het behang nog nat is kun je overtollige grote stukken het beste afknippen. Wanneer het papier is opgedroogd kun je de kleine overtollige randen wegsnijden met een tapijtmes of stanleymes. Bij het snijden van behang wordt je mesje snel bot, een breekmesje is daarom heel handig.

Plakinstructie papier fotobehang

Walltastic behanginstructie
Een Walltastic fotobehang bevestig je zo

Een prachtig behang gekocht maar je weet niet precies hoe je het moet aanbrengen? Geen probleem, want je bent hier aan het juiste adres. Wij gaan je helpen en leggen stap voor stap uit hoe jij het behang het beste op de muur kan plakken. Verder geven we tips en laten we zien waar je op moet letten.

Voor je begint is het handig om alle benodigdheden klaar te leggen. Creëer ruimte en leg de afzonderlijke vellen neer. Zo kun je de opbouw namelijk goed controleren. Doe dit wel heel voorzichtig en zorg ervoor er geen vouwen in komen en dat de voorkant niet beschadigt. Alle motieven van het papierbehang zijn zo gekozen dat ze aan elke kant kunnen worden bijgesneden zonder dat het afbreuk doet aan het eindresultaat.

Als alle panelen er goed uitzien, kun je aan de slag!

1. Voorbereiding van het oppervlak

Voor het papierbehang wordt aangebracht moet het oppervlak schoon, glad, stof- en vetvrij zijn. Vul eventuele scheuren en gaten in de muur en schuur ze vlak.
Tip: Zorg dat je met een lichte ondergrond werkt. Zeker wanneer je ook wit of licht vliesbehang gebruikt. Zo voorkom je dat je straks de kleurverschillen of de oude kleur door het behang heen ziet. Als er stopcontacten of schakelaars op de muur zijn bevestigd, verwijder je de afdekplaat of schakelaar. Zorg dat de stroom is uitgeschakeld voordat je dit doet.

2. Richtlijnen tekenen

Voor het bepalen van de positie van de vellen raden we aan om hulplijnen te tekenen. Trek met een potlood een verticale en horizontale richtlijn op de muur. Dit kun je doen met behulp van een waterpas en een schietlood. Teken de lijnen niet te dik, anders schijnen ze mogelijk door het behang heen.
Tip: Omdat de plaats van het eerste paneel bepaalt hoe de rest van de panelen geplakt wordt, raden wij aan om extra veel tijd en aandacht te besteden aan de juiste plaatsing van het paneel.

3. Behangplaksel

Gebruik behangplaksel van het merk Perfax (blauw of paars), dit is verkrijgbaar in de standaard groothandels. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat het vervolgens een half uur staan, roer het goed door en dan ben je klaar om te beginnen.
Tip: Is de muur die je wilt behangen net gestuct? Gebruik dan een voorstrijkmiddel. Een net gestucte muur heeft namelijk een zuigende werking. Wanneer je het behang dan op de muur plakt zuigt de muur het plaksel op en blijft het behang niet plakken. Voorstrijkmiddel voorkomt dit. Voorstrijkmiddel wordt ook bij de standaard groothandels verkocht en de gebruiksaanwijzing is op de verpakking te vinden.

4. Het plakken van de panelen

Gebruik bij voorkeur een behangtafel. Het Walltastic behang is papierbehang, dus je smeert het papier in met de lijm, niet de muur! Smeer het eerste paneel (linksboven) goed in met lijm. Let op dat je het goed uit smeert tot de randen een beetje omkrullen. Smeer het behang vervolgens met zeer weinig lijm nog eens in. De randen worden weer plat. Neem het papier daarna voorzichtig van tafel en plak het tegen de muur. Haal overtollig plaksel direct weg met een vochtige doek. Wrijf niet te erg en maak niet te veel schoon, hierdoor kan de inkt van het papier verwijderen.
Tip: Wacht niet te lang tussen het plakken van de panelen, de tekeningen zullen dan niet correct of minder mooi aansluiten.

Let op: Het is normaal dat een ingesmeerd paneel ongeveer 1 centimeter groter is dan een droog paneel. Schrik dus niet als je een droog paneel naast een al opgeplakt paneel houdt. Als er stopcontacten of schakelaars in het stuk muur zitten wat je behangt, behang hier dan overheen. Op een later moment kun je dit gedeelte uitsnijden met een mesje of een gaatje maken en het behang wegknippen met een behangschaar. Hier kun je het kapje weer overheen plaatsen, dan ziet het behang er strak en netjes uit.

5. De randen bijsnijden

Als het behang nog nat is kun je overtollige grote stukken het beste afknippen. Wanneer het papier al een beetje is opgedroogd kun je de kleine overtollige randen wegsnijden met een tapijtmes of stanleymes. Bij het snijden van behang wordt je mesje snel bot, een breekmesje is daarom heel handig.

6. Drogen

De droogtijd van het behang is vrij lang, dit kan enkele dagen duren. Als het te snel droogt kunnen er randen loslaten en kunnen er barsten in de muurschildering ontstaan. Het plakken van het behang moet daarom worden uitgevoerd bij een kamertemperatuur van ongeveer 20°C. In de winter moet de kamer matig worden verwarmd. Houd de deuren en ramen gesloten om tocht te voorkomen.

Behangcirkel plakinstructie
Zo plak je een behangcirkel op je muur

Je kunt een e-mail sturen naar onze klantenservice. Omschrijf duidelijk de klacht en vermeld hierbij het ordernummer, je naam en adres. Je kunt de mail sturen naar klantenservice@posters.be. Je krijgt binnen 2 werkdagen een antwoord over de afhandeling van je klacht.

Scroll to top