Eindelijk heb je de knoop doorgehakt en weet je welk behang je op de muur wilt. Maar dan is het tijd om te gaan behangen. Heb je het al jaren niet gedaan of ga je het voor het eerst doen? Dan zijn wij er om je te helpen en ziet je muur er straks precies uit zoals je in gedachten had. In deze blog vertellen we hoe je het beste kunt behangen, geven we tips en laten we zien waar je op moet letten.
Om het jezelf makkelijk te maken is het handig om eerst alle benodigdheden klaar te leggen zodat je er makkelijk bij kunt wanneer je ze nodig hebt. Controleer het behang voor je begint en leg de banen op de juiste volgorde. Voor het behangen van papierbehang gebruik je bij voorkeur een behangtafel.
Heb je het behang gecontroleerd? Dan gaan we beginnen! Volg de stappen hieronder en start met behangen. Succes!
1. Voorbereiding van het oppervlak
Voor het papierbehang wordt aangebracht op de muur, moet het oppervlak schoon, glad en vetvrij zijn. Verder moet oud behang en verf op oliebasis worden verwijderd en gaten en scheuren moeten worden opgevuld. Voor een optimale droging moet de ondergrond vocht kunnen opnemen.
Tip: Als de muur die je wilt behangen veel kleurverschillen bevat, raden we aan om deze muur eerst te schilderen. Dit geldt ook als de muur een felle kleur heeft en je licht/wit behang gebruikt. Zo voorkom je dat je straks de kleurverschillen of de oude kleur door het behang heen ziet.
Als er stopcontacten of schakelaars op de muur zijn bevestigd, verwijder je de afdekplaat of schakelaar. Zorg dat de stroom is uitgeschakeld voordat je dit doet.
2. Richtlijnen tekenen
Omdat veel muren geen perfecte rechte hoeken hebben, raden wij aan om het papier vanuit het midden van de muur te plakken. Om dit correct te doen, heb je een horizontale en verticale richtlijn nodig. Teken deze rechtstreeks op de muur met potlood. Dit kun je doen met behulp van een waterpas en een schietlood. Teken de lijnen niet te dik, anders schijnen ze mogelijk door het behang heen.
3. Behangplaksel
Gebruik, als er geen lijm wordt meegeleverd, behangplaksel dat in de standaard groothandels verkrijgbaar is (denk bijvoorbeeld aan Perfax of Bison). Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Tip: Is de muur die je wilt behangen net gestuct? Gebruik dan een voorstrijkmiddel. Een net gestucte muur heeft namelijk een zuigende werking. Wanneer je het behang dan op de muur plakt zuigt de muur het plaksel op en blijft het behang niet plakken. Voorstrijkmiddel voorkomt dit. Voorstrijkmiddel wordt bij de standaard groothandels verkocht en de gebruiksaanwijzing is op de verpakking te vinden.
4. Het plakken van de vellen
Bij papierbehang is het belangrijk dat je het behang insmeert met de lijm, niet de muur, vandaar de behangtafel. Neem paneel 4 en breng het plaksel zorgvuldig en met gelijkmatige streken aan. Let extra goed op de randen.
Let op: Laat het plaksel op alle panelen vijf minuten intrekken en leg de geplakte panelen niet op elkaar.
Als er stopcontacten of schakelaars in het stuk muur zitten wat je behangt, behang hier dan overheen. Op een later moment kun je dit gedeelte uitsnijden met een mesje of een gaatje maken en het behang wegknippen met een behangschaar. Hier kun je het kapje weer overheen plaatsen en het behang ziet er dan strak en netjes uit.
Het meeste fotobehang bestaat uit 8 panelen, daarom bespreken we die hier. Het zou natuurlijk kunnen dat jouw fotobehang uit een ander aantal banen bestaat, maar het principe blijft hetzelfde.
5. Ophangen
Plak paneel 4 langs de richtlijn op de muur en druk in slagen van boven naar beneden tot het vlak is en de lucht vanuit het midden naar buiten wordt geduwd. Hang vervolgens de vellen 6, 2 en 8 op en hang daarna de panelen 3, 5, 1 en 7 op hun plaats. Let op: Laat de panelen 2-3 mm met elkaar overlappen.
6. Drogen
Om naden aan de verbindingsranden of het scheuren van het papier te voorkomen, moet het papier langzaam drogen. Daarbij is een kamertemperatuur van ongeveer 18-20°C ideaal. Probeer daarbij tocht door de kamer te vermijden. Probeer het proces niet te versnellen door de deur open te zetten en gebruik in de winter een matige verwarming. Het duurt een aantal dagen, afhankelijk van de temperatuur, voordat het behang goed droog is.
7. De randen bijsnijden
Als het behang nog nat is kun je overtollige grote stukken het beste afknippen. Wanneer het papier is opgedroogd kun je de kleine overtollige randen wegsnijden met een tapijtmes of stanleymes. Bij het snijden van behang wordt je mesje snel bot, een breekmesje is daarom heel handig.
